Πολλές παραδόσεις αναπτύχθηκαν στον τομέα της αστρολογίας. Από αυτές, μερικές είναι αρκετά παρόμοιες μεταξύ τους λόγω της διάχυσης των αστρολογικών δοξασιών μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες άλλες, που αν έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, βασίζονται σε εντελώς διαφορετικές θεωρίες αφού  αναπτύχθηκαν μεμονωμένα. Ωστόσο, όλες οι παραδόσεις της αστρολογίας στηρίζονται στις ίδιες αστρονομικές βασικές αρχές.

Τρέχουσες Παραδόσεις
Οι σύγχρονοι αστρολόγοι βασικά κάνουν χρήση τριών διαφορετικών αστρολογικών παραδόσεων, της Ινδικής, της Δυτικής και της Κινεζικής αστρολογίας. Η Ινδική και Δυτική αστρολογία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, καθώς και περιεχόμενο. Και οι δύο δίνουν έμφαση στην κατάρτιση ενός αστρολογικού διαγράμματος (ωροσκόπιο), το οποίο βοηθά στην πρόβλεψη γεγονότων με βάση τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών.

Η βασική διαφορά μεταξύ των Ινδικών και Δυτικής αστρολογικών παραδόσεων είναι ότι η πρώτη χρησιμοποιεί τον αστρικό ζωδιακό κύκλο, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιεί τον τροπικό ζωδιακό κύκλο. Ο αστρικός ζωδιακός κύκλος συνδέει τα ζώδια με την αρχικούς τους αστερισμούς. Ωστόσο, στον τροπικό ζωδιακό, τα δώδεκα ζώδια δεν ανήκουν πάντα στο ίδιο τμήμα του ουρανού, όπως την αρχικούς τους αστερισμούς. Έτσι, η σχέση μεταξύ ζωδίου και αστερισμού φαίνεται να μην ισχύει.

Η παράδοση της Κινεζικής αστρολογίας είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Δυτικής και της Ινδικής. Αντί για τον ουρανό, τα δώδεκα ζώδια της Κινεζικής διαιρούν τον ουράνιο ισημερινό. Κάθε ζώδιο αντιπροσωπεύει μία από τις δώδεκα διπλές ώρες που διέπουν την ημέρα και έναν από τους δώδεκα μήνες. Ακόμα κι αν το όνομα «Κινεζική αστρολογία» φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτικό της Κίνας και μόνο, η συγκεκριμένη αστρολογική παράδοση είναι επίσης πολύ διαδεδομένη στην Ιαπωνία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και άλλες ασιατικές χώρες.

Ιστορικές παραδόσεις
Πολυάριθμες αστρολογικές παραδόσεις που πιστεύεται ότι ήταν σημαντικές κατά το παρελθόν δεν χρησιμοποιούνται πλέον στη σημερινή εποχή. Ωστόσο, οι περισσότεροι αστρολόγοι ενδιαφέρονται για αυτές τις παραδόσεις και τις θεωρούν ως μια σημαντική πηγή γνώσης. Οι κύριες ιστορικές παραδόσεις της αστρολογίας είναι οι εξής:

 • Αραβική και Περσική αστρολογία (μεσαίωνας, Μέση Ανατολή)
 • Βαβυλωνιακή αστρολογία (αρχαιότητα, Μέση Ανατολή)
 • Αιγυπτιακή αστρολογία (αρχαιότητα, Αίγυπτος)
 • Ελληνιστική αστρολογία (κλασική αρχαιότητα)


Απόκρυφες Παραδόσεις (εσωτερισμός)
Η Αστρολογία πολλές φορές ήταν συνδεδεμένη με αποκρυφιστικές ή μυστικιστικές παραδόσεις. Σε περιπτώσεις όπως η Καμπάλα, οι αστρολόγοι ενσωματώνουν τα στοιχεία της αστρολογίας στη δική της παράδοση. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, όπως εκείνες της μαντικής ταρώ, οι αστρολόγοι ενσωματώσουν τη δική της παράδοση στην αστρολογία. Οι απόκρυφες παραδόσεις περιλαμβάνουν:

 • Αλχημεία
 • Χειρομαντεία
 • ΚαμπαλιστικήΑστρολογία
 • Ιατρική Αστρολογία
 • Αριθμολογία
 • Ροδόσταυροι (Rose Cross)
 • Μαντική Ταρώ

Ζώδια & Ιδιότητες

Συμβατότητες

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Συνταγές Μαγειρικής.