H Δυτική αστρολογία, όπως υποδηλώνει το όνομα, αναφέρεται στις αστρολογικές παραδόσεις που είναι ευρέως διαδεδομένες στις δυτικές χώρες. Η καταγωγή των Δυτικών αστρολογικών παράδοση μπορούν να αναχθούν στη Μεσοποταμία, από όπου σταδιακά εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η πρώτη περιοχή που πρέπει να επηρεάστηκε ήταν η Αίγυπτος, όπου περαιτέρω εξελίξεις έλαβαν χώρα. Ακολούθησε η είσοδός της στην ελληνική ή ελληνιστική κουλτούρα. Το πρόσωπο που μπορεί να πιστωθεί με την εισαγωγή των δυτικών αστρολογικών παραδόσεων είναι ο Πτολεμαίος.
Έλληνας αστρονόμος και αστρολόγος, ο Πτολεμαίος έθεσε τα θεμέλια της δυτικής παράδοσης στο έργο του, Τετράβιβλος. Η αστρολογία στη δύση κυρίως βασίζεται στην κατασκευή ενός ωροσκοπίου για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως και για τη στιγμή της γέννησης ενός ατόμου. Πιστεύεται ότι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η θέση της ουράνιων σωμάτων είναι επίσης διαφορετικές, κάτι που οδηγεί σε ανόμοιες επιρροές. Στη σύγχρονη δυτική αστρολογία, η θέση του Ήλιου είναι το πιο σημαντικό θέμα. Η αστρολογικές γνώσεις υπέστησαν ένα μεγάλο πλήγμα στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Ωστόσο, Άραβες και Πέρσες λόγιοι την αναβίωσαν καθώς επέκτειναν τις γνώσεις τους και στη συνέχεια τις επανεισήγαγαν στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Σιγά-σιγά και σταδιακά, η αστρολογία ανέκτησε τη θέση της στην Ευρώπη. Όντως, στη μεσαιωνική Ευρώπη, η γνώμη των αστρολόγων πριν από τη λήψη κάθε σημαντικής πολιτικής και στρατιωτικής απόφασης ήταν απαραίτητη. Σήμερα, η αστρολογία είναι αναγνωρισμένη ως μία μορφή ψευδοεπιστήμης και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο κάνοντας προσωπικές προβλέψεις ή δίνοντας πληροφορίες για ένα άτομο.
Ζώδια της Δυτικής Αστρολογίας
Η δυτική αστρολογία, όπως και οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη αστρολογική παράδοση, αποτελείται από δώδεκα ζώδια. Αυτά τα δώδεκα ζώδια υποτίθεται ότι είναι οι εκπρόσωποι των δώδεκα βασικών τύπων προσωπικότητας. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι αντανακλούν τους χαρακτηριστικούς τους τρόπους έκφρασης. Τα δώδεκα ζώδια και τα αντίστοιχα σύμβολα, υποδιαιρούνται σε τέσσερα βασικά στοιχεία, δηλαδή τη φωτιά, τη γη, τον αέρα και το νερό.