Η δυτική αστρολογία, όπως και οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη αστρολογική παράδοση, αποτελείται από δώδεκα ζώδια. Αυτά τα δώδεκα ζώδια υποτίθεται ότι είναι οι εκπρόσωποι των δώδεκα βασικών τύπων προσωπικότητας. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι αντανακλούν τους χαρακτηριστικούς τους τρόπους έκφρασης. Τα δώδεκα ζώδια και τα αντίστοιχα σύμβολα, υποδιαιρούνται σε τέσσερα βασικά στοιχεία, δηλαδή τη φωτιά, τη γη, τον αέρα και το νερό.

Μια άλλη βάση κατανομής των ζωδίων αποτελείται από τις τρεις βασικές ιδιότητες, Κυριαρχία, Μεταβλητότητα και Σταθερότητα. Ακολουθούν τα δώδεκα ζώδια της Δυτικής αστρολογίας, τα βασικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα σύμβολα που τους αντιστοιχούν:

Κριός
Το πρώτο ζώδιο της δυτικής αστρολογίας είναι Κριός, και συμβολίζεται από το κριάρι. Είναι ένα ζώδιο της φωτιάς, η οποία έχει κυρίαρχες ιδιότητες και ο βασικός τομέας ανησυχίας αφορά τον εαυτό του. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Κριού είναι το "Είμαι".

Ταύρος
Το ζώδιο που έρχεται στη συνέχεια είναι ο Ταύρος, και συμβολίζεται από τον ταύρο. Είναι ένα ζώδιο της γης, με σταθερά χαρακτηριστικά και ο βασικός τομέας ανησυχίας αφορά την προσωπική του αυτοδιάθεση. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Ταύρου είναι το «Έχω».

Δίδυμοι
Το τρίτο ζώδιο στη δυτική αστρολογία είναι οι Δίδυμοι, και συμβολίζεται από του διδύμους. Είναι ένα σημάδι αέρα που έχει ευμετάβλητες ιδιότητες και τον αφορά κυρίως η προσωπική του αυτοδιάθεση. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα των Διδύμων είναι το "Νομίζω".

Καρκίνος
Το ζώδιο του καρκίνου συμβολίζεται από το καβούρι, βρίσκεται στην τέταρτη θέση στη δυτική αστρολογία. Ένα ζώδιο του νερού, ο Καρκίνος διαθέτει κυρίαρχες ιδιότητες και είναι το τελευταίο ζώδιο με προσωπικές εκτιμήσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Καρκίνου είναι το «Αισθάνομαι».

Λέων
Επόμενο ζώδιο στη σειρά της δυτικής αστρολογίας είναι ο Λέων που συμβολίζεται από το λιοντάρι. Ο Λέων αντιπροσωπεύει ένα ζώδιο της φωτιάς, διαθέτει σταθερές αξίες και ανησυχεί περισσότερο για την κοινωνία. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Λέοντα είναι το «Αποφασίζω».

Παρθένος
Το έκτο ζώδιο είναι η Παρθένος και συμβολίζεται από μια παρθένα. Είναι ένα ζώδιο της γης με ευμετάβλητες ιδιότητες και βασικές ανησυχίες ως προς την κοινωνία. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα της Παρθένου είναι το "Αναλύω".

Ζυγός
Ένα από τα πιο κοινωνικά  ζώδια στη δυτική αστρολογία είναι ο Ζυγός, που συμβολίζεται από τη ζυγαριά. Ανήκει στα ζώδια του αέρα και διαθέτει κυρίαρχες ιδιότητες. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Ζυγού είναι το "Ισορροπώ».

Σκορπιός
Το επόμενο ζώδιο της δυτικής αστρολογίας είναι ο Σκορπιός, και σύμβολό του είναι ο σκορπιός. Είναι ένα από τα τρία ζώδια του νερού, διαθέτει σταθερές αξίες και οι κοινωνικές πτυχές αποτελούν βασικές τους ανησυχίες. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Σκορπιού είναι το «Επιθυμώ».

Τοξότης
Ο Τοξότης είναι το ένατο ζώδιο και συμβολίζεται από έναν τοξότη. Είναι ένα ζώδιο της φωτιάς με ευμετάβλητες αξίες και διαπνέεται από μια παγκόσμια ανησυχία. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Τοξότη είναι το «Αντιλαμβάνομαι».

Αιγόκερως
Το δέκατο ζώδιο είναι ο Αιγόκερως, εκπροσωπούμενο από τη θαλάσσια-κατσίκα, ένα ζώο με σώμα κατσίκας και ουρά ψαριού. Ένα από τα τρία σημεία της γης, ο Αιγόκερως διαθέτει κυρίαρχες αξίες και ένα καθολικό πεδίο ανησυχίας. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Αιγόκερου είναι το "Χρησιμοποιώ».

Υδροχόος
Το προτελευταίο σημάδι της δυτικής αστρολογία είναι ο Υδροχόος, με σύμβολο τον νεροκουβαλητή (υδροχόο). Το τελευταίο ζώδιο του αέρα, χαρακτηρίζεται από σταθερές αξίες καθώς και από την παγκόσμια ανησυχία. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα του Υδροχόου είναι το «Ξέρω».

Ιχθείς
Οι Ιχθείς, εκπροσωπούμενοι  από δύο ψάρια με, είναι το τελευταίο ζώδιο στη δυτική αστρολογία. Το τρίτο και τελευταίο ζώδιο του νερού, διαθέτει ευμετάβλητες αξίες και την παγκόσμια προσοχή. Το βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την προσωπικότητα των Ιχθύων είναι το "Πιστεύω".


Οι Τρεις Αξίες

  1. Κυριαρχία
    Τα κινούμενα ζώδια της δυτικής αστρολογίας αντιπροσωπεύουν τις κυρίαρχες αξίες. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στο πλαίσιο των ζωδίων με κυρίαρχες αξίες τείνουν να είναι ισχυροί, δυναμικοί, πρωτοπόροι και ηγέτες.
  2. Ευμεταβλητότητα
    Τα ζώδια με διπλή φύση διαθέτουν ευμετάβλητες αξίες. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των ζωδίων με τις ευμετάβλητες αξίες είναι αρκετά ευέλικτοι, εύπιστοι, περιποιητικοί, ομιλητικοί, ευφάνταστοι, νευρικοί, αντιφατικοί, ανήσυχοι, αναποφάσιστοι και απρόσεκτοι.
  3. Σταθερότητα
    Τα τέσσερα σταθερά ζώδια της δυτικής αστρολογίας αντιπροσωπεύουν το ύψος των τεσσάρων εποχών. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των ζωδίων, με σταθερή ποιότητα είναι σταθεροί, ισχυροί, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι, πιστοί, γεμάτη αυτοπεποίθηση, ανθεκτικοί, στατικοί, επίμονοι και αποφασιστικοί.

Ζώδια & Ιδιότητες

Συμβατότητες

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Συνταγές Μαγειρικής.