Η Ινδική αστρολογία είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες  Jyotish ή Jyotisha, Vedic και Hindu. Είναι ένα αρχαίο σύστημα μέσω του οποίου οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων έχουν μελετηθεί, μαζί με τα τμήματα του χρόνου που εξαρτώνται από αυτήν. Η Ινδική αστρολογία Jyotish είναι ένας από τους έξι κλάδους Vedanga, τη δευτερεύουσα πειθαρχεία της Βεδικής φιλοσοφίας. Περιστρέφεται γύρω από τον ορατό ή αστρικό ζωδιακό, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τον τροπικό ζωδιακό της δυτικής αστρολογίας.

Στην περίπτωση αστρικού ζωδιακού κύκλου, μια προσαρμογή ayanamsa γίνεται για να εξασφαλιστεί η σταδιακή μετάπτωση της εαρινής ισημερίας. Ωστόσο, η Ινδική αστρολογία κάνει χρήση του τροπικού ζωδιακού κύκλου, αλλά μόνο για την πρόβλεψη της πορείας της φύσης. Παρουσιάστηκε στην ινδική υποήπειρο από την αρχαία εποχή, και έγινε μέρος μιας συνεχούς ολιστικής προσέγγισης της ζωής. Αυτό φαίνεται να είναι μια θεμελιώδης πρακτική που προέρχεται από την αρχαία πνευματικά έθιμα της Ινδίας.

Ο κύριος στόχος πίσω από την πρακτική της ινδικής αστρολογίας είναι να παρέχει στον άνθρωπο ένα σύστημα μέσω του οποίου μπορεί να εκτιμηθεί η λειτουργία καθώς και η απεικόνιση του κάρμα για την ατομική και κοινωνική του ζωή. Η σχολή της Βεδικής αστρολογίας αναπτύχθηκε από μόνη της και κατέληξε να έχει επιρροή σε όλες τις σχολές μέσα και γύρω από την Ινδία. Δεδομένου ότι βοηθά στην ανάλυση τόσο του αναμενόμενης πραγματικότητας όσο και της γνώσης, πιστεύεται ότι είναι το εκπαιδευτικό στοιχείο του Rig Veda.

Η Jyotish αστρολογία είναι ένα μέρος του ευρύτερου προγράμματος των Βεδικών σπουδών, οι οποίες αποτελούνται από τα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική, την ιατρική και τις στρατιωτικές εφαρμογές. Στην αστρολογία Jyotish, οι πλανήτες δεν είναι τίποτα άλλο παρά grahas, που έχουν επιρροή στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι οι τα καλά και τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στη παρούσα ζωή του ατόμου είναι το αποτέλεσμα του κάρμα του, στην προηγούμενη ζωή. Η Ινδική αστρολογία είναι σαν ένα εργαλείο που βοηθά στην κατανόηση του πώς ένας συγκεκριμένος πλανήτης οδηγεί σε δυσκολίες στη ζωή. Στη συνέχεια, οι θρησκευτικές τελετές πραγματοποιούνται για την ανακούφιση ή την αποφυγή του πόνου.

Ινδικά Ζώδια
Μια ιδεατή ζώνη ή ζώνη αστερισμών, αποτελεί τον ζωδιακό κύκλο της ινδικής αστρολογίας, ο οποίος συνολικά είναι 360 μοίρες και διαιρείται σε δώδεκα ίσα μέρη. Καθένα από τα δώδεκα τμήματα, αποτελείται από 30 μοίρες, και είναι γνωστό ως ζώδιο ή rashi. Τα δώδεκα ζώδια στην Ινδική αστρολογία, μαζί με τα σύμβολά τους και τη δυτική ονομασία τους, είναι τα εξής:

Ζώδια & Ιδιότητες

Συμβατότητες

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Συνταγές Μαγειρικής.